Ochranné kultury
Ochranné kultury potlačují růst houbovláknitých mikroorganicmů (kvasinky, plínsě). Svým růstem nijak nepotlačují mléčné bakterie a výrobek nijak neovlivňují v chuti.
Pro snížení možnosti výskytu plísní a kvasinek na povrchu výrobků kysaných (či tvarohů a tvarohových směsí) vyvinula firma Chr. Hansen kulturu, která obsahuje kmeny Lactobacillus Rhamnosus. Tato mléčná G+ tyčinka tvoří antagonistické prostředí kvasinkám a plísním.
Tyto kultury se přidávají v kombinaci s primární startovací kulturou ve výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Kultury byly vyvinuty pro výrobu např. čerstvých sýrů, jogurtů a zakysané smetany
Fresh Tvorog 2 mrazem sušená ochranná kultura, slouží jako ochranná kultura při výrobě tvarohu. Dávkuje jako doplňková kultura, balíček o aktivitě 125U se aplikuje na 2500 l mléka.
Ochranná kultura FreshQ 2 se využívá jako pomocná (nikoli jako hlavní) kultura při výrobě jogurtů či kysané smetany. Aktivita 100U se dávkuje na 2 500 l mléka.
FreshQ 4 je ochraná kultura, která se využívá jako pomocná (nikoli jako hlavní) kultura při výrobě čerstvých sýrů a tvarohu.